HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
Menüü
Avaleht
Foorum (48691)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7624 registreerunut
0 täna
0 see nädal
2 see kuu
Viimane: Krnd
Mai MaksuMaksjas kaastundeavaldus autoomanikele, osaline kingitus ja negatiivne lisaeelarve PDF Prindi E-maili
kolmapäev, 04 juuni 2008
Autode maksustamise teema on MaksuMaksjas sage külaline. Kui tavaliselt on maksuküsimused seotud auto kasutamisega, siis seekord on fookuses probleemid, millest nähtub, et mõnikord võib seisev auto kallimaks minna kui sõitev auto.

EML vanemjurist Martin Huberg ja jurist Hiie Marrandi valmistuvad rannahooajaks ning silmas pidades tasulise parkimise ala laiendamist, mõtestavad lahti viivistasu olemuse, otsivad maksuõigust liiklusõigusest ning võtavad seisukoha ka viivistasu aegumise kohta. Avaldame ka uuema kirjavahetuse Maksu- ja Tolliametiga parkimistasude maksustamise teemal - kas viivistasu on ettevõtlusega mitteseotud kulu ja kas oma töötaja auto tasuta parkimine on erisoodustus.

Viimasel ajal on avalikkuse ette ilmunud rohkem või vähem lennukaid plaane uute automaksude kehtestamiseks. Kui tõsiseks neid plaane pidada, jäägu lugeja enda hinnata. MaksuMaksja toob teieni ökoloogilise maksureformi plaanide tutvustuse, sotsiaaldemokraatide luksusautode maksu idee ning Rahandusministeeriumis valminud eelnõu, millega kavatsetakse tekitada täielik kaos ametiautodega tehtavate erasõitude käibemaksuarvestuses ning muuhulgas hakata käibemaksu kasseerima ka selle aja eest, mil autokasutaja õndsat und magab. Süžee on peaaegu sama kaasakiskuv nagu kunagises kultusfilmis "Ettevaatust, auto!".

Eesti Omanike Keskliidu peasekretär Taavi Madiberk tutvustab ettepanekut vabastada koduomanikud maamaksust. EML juhatuse esimees Lasse Lehis täiendab teemat kokkuvõttega 10. mail toimunud maamaksu ümarlauast ning tuletab meelde EML varem väljaöeldud seisukohti, et maamaksu võiks üldse ära kaotada.

Rahandusministri nõunik Hannes Hanso tutvustab lugejatele negatiivse riigieelarve positiivseid külgi. Jooksevkonto defitsiidi vähenemine, inflatsiooni oodatav alanemine, avaliku sektori palgapoliitika korrastamine, muutused eluasemehindades, pankade laenuandmise tingimuste karmistumine, kokkuhoid ja investeerimine peaksid kinnitama, et tulevik ei ole tume. Hansole oponeerib Riigikogu liige Taavi Veskimägi, tuues välja peamised probleemid lisaeelarve koostamisel ning uskudes, et raskemad ajad seisavad veel ees.

EML juhatuse liige ja AS PricewaterhouseCoopers juhtiv maksukonsultant Erki Uustalu kirjutab, kuidas maksuhaldur maksustab mitteresidendi püsivaid tegevuskohti laiemalt kui samas olukorras olevaid residendist äriühinguid, tekitades sellega vastuolu maksulepingute ja Euroopa õigusega.

EML vanemjurist Martin Huberg tutvustab kohtuasja, kus maksuhaldur proovis juurutada "osalise kingituse" teooriat ning hakata omaalgatuslikult aktsiate müügihinda suurendama ja hinnavahet tulumaksuga maksustama. Kohtud leidsid siiski, et kingitus tulumaksuseaduse § 49 mõistes tähendab täielikult tasuta tehingut. Hinnavahe maksustamine võib toimuda näiteks siirdehindade sätte alusel (tulumaksuseaduse § 50 lg 4), mis aga paraku sel ajal ei kehtinud kahe Eesti juriidilise isiku vahelisele tehingule. See ei saa aga olla põhjuseks hakata puuduva sätte asemele omavoliliselt mõnda muud meeldivat sätet otsima.  

Lisa kommentaar
Nimi:Külaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

< Eelmine   Järgmine >
Koolituste kalender
Aprill 2024
E T K N R L P
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Kuu koolitused
Koolituskalender