HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
Menüü
Avaleht
Foorum (48686)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7622 registreerunut
0 täna
1 see nädal
1 see kuu
Viimane: marijaeelumonn
MaksuMaksja novembrikuu tutvustus PDF Prindi E-maili
teisipäev, 27 november 2007
Koos kargete ilmade ja lumega tuleb ka viimase sügiskuu MaksuMaksja. Pikemalt peatume seekord kõigile kordamineval teemal - kuidas säilib palgatulu siis, kui palga teenimise võimalus kas ajutiselt või alaliselt kaob. Sotsiaalkindlustus on mitmetahuline ja keerukas süsteem, kus raha liikumine alates töötaja palgalehelt kuni pensionäri rahakotini läbib mitmeid etappe, millest igaühe juures on pidevalt vaja teha tähtsaid valikuid ja otsuseid.
Üksikasjaliku ülevaate sotsiaalmaksu olemusest ja ajaloost Eestis annab oma artiklis EML juhatuse esimees Lasse Lehis. Autor leiab, et viimastel aastatel toimunud sotsiaalmaksu miinimumbaasi järsk tõus võib kahjustada uute töökohtade loomist, eriti osalise tööajaga töötajate rakendamist. Tema hinnangul oleks mõistlik järgida maksustamise praktikat välisriikides ning kehtestada ka palgatulu maksustamisel sotsiaalmaksukohustuse ülempiir, nagu see on seatud FIE ettevõtlustulule.

EML vanemjurist Martin Huberg presenteerib maksuameti uut "toodet" - dividendide ümberkvalifitseerimist palgatuluks ja sotsiaalmaksuga maksustamist MKS § 84 abil. Autor teeb kokkuvõtte viimase kahe aasta jooksul sel teemal Eesti ajakirjanduses avaldatud seisukohtadest. Ta usub, et peamine soov eitada majandusliku tõlgenduse võimalust dividendide ümberkvalifitseerimise kontekstis tuleneb sellest, et ei taheta eristada erinevaid õigusharusid ning erinevate õigussuhete osas kehtivaid põhimõtteid. Samuti kasutatakse majandusliku tõlgendamise põhimõtet üksnes ühe või teise vaidluspoole kasuks, mitte ei proovita sellega asja tegelikku tuuma tabada.

Füüsilisest isikust ettevõtjate registri korrastamine on vajalik ja õige tegevus ning EML on toetanud ka vastavat seadusemuudatuse ettepanekut. Millised tagajärjed toob aga endaga kaasa FIE-de hingekirjast kustutamine, tuletab saatusekaaslastele meelde üks EML vana hea tuttav anonüümseks jääda soovinud füüsilisest isikust ettevõtja.

Aaro Hazak, kelle töö võitis maksualaste uurimistööde konkursi doktoritööde kategoorias, tutvustab ajakirjas mõningaid teoreetilisi ja praktilisi uurimistulemusi, mis on seotud ettevõtete kapitali struktuuri ja dividendiotsuste kujunemise kohta jaotatud kasumi maksustamise tingimustes võrrelduna klassikalise ettevõtte tulumaksu süsteemiga. Tööst selgub, et ettevõtte kasumit jaotamata jätma ajendavad eeskätt dividendide maksmisega kaasnevad maksud. Ka on näha, et rahale rakenduse mitteleidmine tuleneb aktsepteeritavate lisainvesteerimisvõimaluste puudumisest.

Raamatupidajate peavalu, kuidas ja mismoodi peaks erinevaid tasusid deklareerima ja milliseid makse arvestama, vähendab Rimess OÜ maksukonsultant Gaily Kuusik, kes annab raamatupidajatele lühikese tegevusjuhise.

Tõendamiskoormuse erinevuse uutest aspektidest haldus- ja kriminaalmenetluses kirjutab advokaadibüroo Hansa Law Offices advokaat ja juhatuse liige Vahur Kivistik, näidates vastuolu maksukorralduse seaduse ja kriminaalmenetluse seadustiku vahel maksualaste küsimuste paralleelsel lahendamisel. Kui isik on valinud kriminaalasjas passiivse kaitse- ja vaikimistaktika, on tal raske täita kaasaaitamiskohustust maksumenetluses. Kaasaaitamisest keeldumise puhul aga ootab isikut maksunõue, millele oma seisukohti avamata on raske vastu vaielda.

2006. aasta tööjõuturule omaseid jooni ja olulisi muudatusi käsitlevad Mihkel Servinski ja Mare Kusma Statistikaametist. Kõige olulisemaks peavad nad tuntava tööjõupuuduse teket, mis tõi kaasa surve palkade tõusuks. 2006. aastal edestas erasektori keskmine brutokuupalk esimest korda taasiseseisvunud Eestis avaliku sektori keskmist brutokuupalka. Tööjõupuudusega tööturul kaasnes paljude majanduslikult mitteaktiivsete inimeste naasmine tööturule ja töötute arvu vähenemine - hõivatute arv kasvas 2006. aastal rekordiliselt. Negatiivseks küljeks on demograafiline olukord, kus puuduvad arvestatavad riigisisesed reservid, kui majandus peaks vajama oma arenguks ka edaspidi sama palju uusi hõivatuid kui 2006. aastal. Probleemi sisuline lahendus peitub majanduse ümberstruktureerimises ning tööviljakuse tõstmises.

Kuigi erisoodustuste teemat sai eelmises ajakirjanumbris põhjalikud lahatud, jätkub "igihaljast" teemat ka novembrinumbrisse. Seekord avaldame valiku EML poolt Rahandusministeeriumile saadetud küsimusi ja ministeeriumi vastuse. Samuti uurisime Maksu- ja Tolliametist, kui palju üldse erisoodustusi deklareeritakse ja arvutame nüüd, kui suure osa moodustavad erisoodustuste maksud maksude kogulaekumisest. Nagu arvata oligi, ei ole kogu teema rahalises mõttes kaugeltki väärt nii suurt tähelepanu, nagu erisoodustustele on osaks saanud. Kuid see ei tähenda, et edaspidi me ei kavatseks erisoodustustest enam üldse sõna võtta ja jääme rumalaid tõlgendusi või ebaõiglasi seadusesätteid käed rüpes pealt vaatama. Ega 101 riigikogulase maksu- ja tšekivabad kuluhüvitised poleks ka Eesti maksumaksjate jaoks teab mis suur raha olnud, aga mõnikord tuleb öelda, et asi pole rahas, vaid põhimõttes. Nii on ka nüüd.

Kommentaarid
Kirjutaja: Külaline :: 2008-07-10 15:15:52
dors.txt;10;12
Kirjutaja: Külaline :: 2008-07-08 23:00:47
comment6,
Kirjutaja: Külaline :: 2008-07-04 17:20:53
d0cx3h iqofgkdlzpgs, pznutpnsssgj, [link=http://icyxwajqmyei.com/]icyxwajqmyei[/link], http://pdueubvjavew.com/
Kirjutaja: Külaline :: 2008-07-04 16:30:12
CKgDci rfkdocnjiruh, euxryabzzsns, [link=http://jhhccprokyfz.com/]jhhccprokyfz[/link], http://yppmryrgmban.com/
Kirjutaja: Külaline :: 2008-05-07 22:17:43
xzYLwP nsptnmkfgfam, wnmbnisilqix, [link=http://vlszksxmuvpo.com/]vlszksxmuvpo[/link], http://onsvmbbndyqi.com/

Lisa kommentaar
Nimi:Külaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

< Eelmine   Järgmine >
Koolituste kalender
Märts 2024
E T K N R L P
262728291 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kuu koolitused
Koolituskalender