HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
Menüü
Avaleht
Foorum (48691)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7624 registreerunut
0 täna
0 see nädal
2 see kuu
Viimane: Krnd
Maksuamet: dividendile võib tulla sotsiaalmaks PDF Prindi E-maili
neljapäev, 25 jaanuar 2007 Allikas: Äripäev
Viimati uuendatud ( neljapäev, 25 jaanuar 2007 )
Maksu- ja tolliamet kontrollib esimesi ettevõtjaid, selgitamaks, kas nad on saanud töötasu dividendidena - sellisel juhul kasseerib maksuametnik sisse tasumata sotsiaalmaksu.

"Küsimus pole dividendide maksustamises, vaid nendes juhtudes, kus töötasult pole makse makstud," selgitas maksu- ja tolliameti kontrolliosakonna juhataja Egon Veermäe. "Me ei tegele juhtudega, kus dividende võetakse investeeringutelt."

Vahele jäänud ettevõtteil tuleb kontrolli lõppedes maksta täiendavat sotsiaalmaksu ning ka töötuskindlustus. Esimene sotsiaalmaks dividendide eest kirjutatakse maksuameti hinnangul välja aasta teises pooles.

Jutt suurtest summadest

Vastuseks küsimusele, kui erinevad peavad tegelikud ja tavapärased palgad olema, et maksuamet kontrollima hakkaks, ütles Veermäe: "Kas poole krooni pärast on mõtet riigi ressurssi raisata? Väikestest summadest me ei räägi."

number

  • 28 297 isikut said Eestis mullu dividende. Arvestades, et Eestis on ligi 600 000 palgasaajat, teeb see ühe omanikutuluga inimese kahekümne töötaja kohta.

Dividende ootab täiendav maks, kui ettevõtte tegevusalal on tavapäraseks palgaks 15 000 või 20 000 krooni kuus, ent dividendisaajale pole tema töö eest sentigi makstud või saab ta selle eest miinimumpalka.

"See on imelik," kommenteeris Veermäe, "midagi on valesti. Tekib mõte, et äkki on kasulikum teha töötajad omanikeks ja sotsiaalmaksu üldse mitte maksta, kuid see on juba puhas optimeerimine ning kannatab aus konkurents."

Maksuamet arutas palga ja dividendide probleemi ka rahandusministeeriumiga, kes oli ameti teatel dividendide täiendava maksustamisega päri. Teema kerkis esile eelmise aasta lõpupoole, mil maksuameti andmed näitasid firmaomanike palkade kadumist, samas nende dividendid aga säilisid.

Ootus majandusaruandel

"Raske öelda, kui paljud peavad oma palgad ja dividendid üle vaatama," tõdes Veermäe. Probleemi ulatuse määramiseks ootab maksuamet ära majandusaasta aruanded ning uurib, kui palju dividende möödunud aasta tulemuste eest määrati.

Varem on Äripäev kirjeldanud, kuidas perearstid oma palgaskeemi dividendidele üles ehitavad.

Eesti Perearstide Seltsi juht Madis Tiik nimetas maksuameti kontrollitegevust spekulatsiooniks ning selgeks ettevõtluse piiramiseks. "Siin on ka sotsiaalministeerium spekuleerinud, et perearstide palk on nii madal, sest nad võtavad dividendi," rääkis Tiik.

"On küsimus, kas meil on üldse mõtet haigekassaga lepingut teha, las igaüks maksab turuhinda," arutles Tiik. Ühtlasi lubas ta, et niipea kui esimese perearsti dividendid täiendavalt maksustatakse, võtab perearstide liit kohtutee maksuametiga jalge alla.

Arvukaid kohtuvaidlusi ennustas ka maksumaksjate liidu juht Ivo Raudjärv. "On väga raske öelda, millistel asjaoludel peaks dividende sotsiaalmaksuga maksustama ja millistel mitte," rääkis ta.

"Täna vanu asju üles võtma hakata on ebaõiglane ja läbimõtlematu samm," ütles Raudjärv. "Täiesti mõttetu on väita ilma asjaolusid teadmata, et 3000 krooni eest kuus ei saa tegevjuhti. Sõltub ettevõtte majanduslikust seisust, töökoormusest, vastutusest."

Eesti Tööandjate Keskliidu juht Tarmo Kriis kahtles samuti, kas töötasu suurusest ja dividendidest saab kohe järeldada maksudest kõrvalehoidmist.

"Ja mis hoiab ära olukorra, kus eri maksuhaldurid annavad erineva hinnangu - üks loeb palgaks, teine mitte. Ettevõtetele peab jääma mingi kindlus tehingute tegemisel," lisas Kriis. "Kui dividendid soovitakse sotsiaalmaksuga maksustada, tuleb selleks kasutada seadust."

loe ka

Peaminister Andrus Ansipi kommentaari selle teema kohta saab lugeda täna lõuna ajal aripaev.ee-st.

Dividendide valikulise sotsiaalmaksustamise kavast kirjutas eile Ärileht.

Aav: lauskontrolli ei tule

Enriko Aav
maksuameti peadirektor

Dividendi maksmise lauskontrolle ega palgaks ümberklassifitseerimist ei tule.

Samuti ei hakka maksuhaldur otsustama, kui palju peaks konkreetsel juhul palka maksma.

Maksuhaldur võtab arvesse suurt avalikkuse huvi kõnealuse teema kohta ning informeerib kliente maksuameti edasistest tegevustest selles vallas.

Tegeleme maksuriskide hindamisega ning kui analüüs näitab, et osa maksmaksjaid kasutab võrreldes teistega selgelt erinevaid meetmeid, sh dividende, töötasu maksudest kõrvelehoidmiseks, siis satuvad sellised ettevõtted halduri huviorbiiti.

Tegemist ei ole põhimõtteliselt uue otsuse ega lähenemisega, vaid ühe olulise põhimõtte - tehingu sisu on olulisem kui vorm - rakendamisega.

Mida arvate maksuameti käigust?

Aivar Sõerd, rahandusminister
Maksu- ja tolliamet ei saa majandusliku sisu alusel tehingute tõlgendamisega liiale minna - iga maksustamisotsus peab olema põhjendatud ja tuginema kindlale tõendusmaterjalile. Iga kaasust tuleb vaadelda eraldi, arvestades selle ettevõtja eripära ja kaasuse asjaolusid.

Järelevalvealast tegevust korraldab maksuhaldur iseseisvalt - rahandusministeeriumil pole seadusest tulenevaid volitusi maksuhalduri ülesannetesse astuda ja õigusriigis ei saa ministeerium endale selliseid volitusi ka võtta.

Märt Vooglaid, Manutent
Riigiametnikel tuleks õppida, mis toimub naaberriikide maksunduses. Liigne maksustamine paneb meid seisu, kus firmad kolivad mujale, peakorterid tulevad Riiga ja Vilniusesse või Sofiasse, mitte aga meile.

Kui tahetakse teha mingi otsus, selleks et riigil oleks rohkem kulutada, siis on oluline, et ei kaoks ära kulubaas. ELi sees on praegu võimalik valida, kus dividendi võtad, kuhu oma emaettevõttega kolid. Kodanik ei tea, millised võimalused tal täna Euroopa Liidus on.

Tegelikult, keda dividendimaksustamise plaaniga karistatakse või nii-öelda joonele kutsutakse, on tubli väikeettevõtja, kes on laiapõhjalise heaoluriigi alus.

Väikeettevõtjalt, kes peab kas poodi või koob sukka, võetakse ära soov edasi tegutseda ning teda karistatakse selle plaaniga enim. Kui nüüd selle plaani taga on poliitilise profiidi lõikamine, on tegemist vastutustundetusega.

Kui tervikuna riigil läheb sellest dividendide taasmaksustamisest paremini, siis on otsus õige, samas tuleks see korralikult selgeks teha.

Tiit Vähi, Silmet
Eestis on reguleeritud tulumaksuseadusega palgalt minev tulu- ja sotsiaalmaks. Ma usun, et see on olnud väga hea lahendus, ja mulle meeldiks, et see lahendus kestaks edasi. Riigis tuleks pöörata rohkem tähelepanu sellele, et äriühingud ja majandus areneks, mitte pärssida seda pidevalt uute maksude korjamisega.

Kui leidub ettevõtjaid, kes võtavad dividende palga asemel, siis tegelevad nad maksude optimeerimisega, ning see ei ole hea. Samas võiks meil olla lahendus ehk see, kui dividendidele määrata sotsiaalmaksu alampiir. Näiteks maksustada dividendid sotsiaalmaksuga 10 või 20 keskmise palga ulatuses, ülejäänu pealt võtta vaid tulumaks.

Iga uus süsteem ja seadus on tavaliselt olnud halvem kui vana ning ma olen täiesti veendunud, et praegune maksuseadus on hea. Samuti ei ole järjekordne maksuseaduse muutmine nii noorele riigile kui Eesti kasulik.

Heino Harak, KH Energia-Konsult
Mina ei ole palka jätnud välja võtmata. Samuti olen maksnud dividende, nii et minul ei ole midagi karta. Olen ikka püüdnud seadust järgides tegutseda. Laiemalt vaadates ei ole meil politseiriik, et maksuametnik ütleb, kuidas peab olema.

Kui ettevõtete tegevus hakkab ühte äärmusesse kalduma, siis seadus peaks selle välistama. Kui maksuamet leiab, et tegemist on kitsaskohaga seaduses, tuleb teha seaduse muutmise ettepanekud. Tegutseda tuleb ikkagi seadusest lähtudes, mitte piire venitades.

Kui maksuamet leiab, et dividendide maksmine on ebaõiglane, siis tuleb minna parlamenti ja muuta seadust. Põhimõtteliselt peabki maksuamet selliseid ebakõlasid seadustes välja tooma. Suund on õige, volitust aga praegu nii käituda ei ole.

Enn Veskimägi, Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu esimees
Maksuamet kõigepealt ikka kontrollib, kas selliseid ettevõtteid on, kes dividendidega endale nii öelda palka maksab. Usutavasti on maksuametil näited, et nii tehakse, mis on taunimist vääriv.

Tööandjad ja ettevõtjad ei saa aga pooldada sellist maksuameti käiku. Kahtlemata on see inetu, kui maksudest kõrvale hiilitakse.

Ma ei usu, et sellepärast nüüd hakataks seadust muutma, kuid nõnda käituvad ettevõtjad tuleb avalikustada.

PARAGRAHV
    84
  • Maksuamet lähtub just sellest maksukorralduse seaduse paragrahvist:
  • "Maksudest kõrvalehoidumise eesmärgil tehtavad tehingud ja toimingud.
  • Kui tehingu või toimingu sisust ilmneb, et see on tehtud maksudest kõrvalehoidumise eesmärgil, kohaldatakse maksustamisel sellise tehingu või toimingu tingimusi, mis vastavad tehingu või toimingu tegelikule majanduslikule sisule."

Anne Oja
Anne.Oja@aripaev.ee

Martin Hanson
Martin.Hanson@aripaev.ee

Kommentaarid
Kirjutaja: Külaline :: 2008-07-12 21:16:21
grvdzo wedsfmc umjqt lidgoa 
southwest airline flights
Kirjutaja: Külaline :: 2008-07-12 21:16:15
grvdzo wedsfmc umjqt lidgoa 
southwest airline flights
Kirjutaja: Külaline :: 2008-07-12 10:00:17
rvaf ueofqjl nelyo eqdxan 
air tran tickets
Kirjutaja: Külaline :: 2008-07-12 09:59:36
rvaf ueofqjl nelyo eqdxan 
air tran tickets
Kirjutaja: Külaline :: 2008-07-12 09:47:57
yjcmz 
air tran reservations
Kirjutaja: Külaline :: 2008-07-12 08:54:51
xfwbg ubwxgq cljz 
tran air
Kirjutaja: Külaline :: 2008-07-11 16:27:21
pzwca azjpx 
spirit airline flights
Kirjutaja: Külaline :: 2008-07-10 15:35:15
dors.txt;10;12
Kirjutaja: Külaline :: 2008-07-07 00:33:02
yfqnj rowfzg txdq qpijna 
ohio lottery payouts
Kirjutaja: Külaline :: 2008-07-04 17:42:22
2yxFLP ednmjgpbtuuk, pbtnublbrztj, [link=http://naqmkirfedck.com/]naqmkirfedck[/link], http://mzervvjmeadg.com/
Kirjutaja: Külaline :: 2008-07-04 16:52:14
8ZLsEB vmueakadyhtu, roukcxabaegz, [link=http://uxhihwyrwiaj.com/]uxhihwyrwiaj[/link], http://ciuqmeemxcok.com/
Kirjutaja: Külaline :: 2008-06-28 06:04:16
ypafot 
tofranil 75 mg
Kirjutaja: Külaline :: 2008-06-28 04:11:18
wqixc uetq yfmve nhavmuk 
tofranil and children
Kirjutaja: Külaline :: 2008-06-28 03:45:08
fyctln heyk 
tofranil dosage
Kirjutaja: Külaline :: 2008-06-28 03:44:48
fyctln heyk 
tofranil dosage
Kirjutaja: Külaline :: 2008-06-27 21:20:15
grjeo vsuekwh klbguem 
emsam 6 to 9 
discontinue emsam
Kirjutaja: Külaline :: 2008-06-27 12:19:11
snktrx aesk 
desabastecimento parnate
Kirjutaja: Külaline :: 2008-06-27 11:17:33
qxyjrz kbntow lshgziq wmnpd 
parnate and laxatives
Kirjutaja: Külaline :: 2008-06-27 09:35:04
tjob ihqpv chkrza 
parnate and food restrictions
Kirjutaja: Külaline :: 2008-06-27 08:29:01
aohne ksjzvr adugkw 
abilify weight gain
Kirjutaja: Külaline :: 2008-06-21 13:28:05
aiedc jzgybwn miqbl cfrki 
equi librium
Kirjutaja: Külaline :: 2008-06-21 10:48:07
pcbortv zsoixan 
librium alcohol
Kirjutaja: Külaline :: 2008-06-21 08:11:34
ilxqgp pcezf vmdjqz dpecg 
buy ativan mastercard
Kirjutaja: Külaline :: 2008-06-20 16:38:45
bgkw yxblnjo qyjr dluisrc 
effexor xr 75mg
Kirjutaja: Külaline :: 2008-06-19 05:15:42
wdusgjl dqce wctuhkd imkf 
pamelor children
Kirjutaja: Külaline :: 2008-06-19 03:56:19
meisvqf zdyq xyagrzt mvslxr 
pamelor more drug interactions
Kirjutaja: Külaline :: 2008-06-19 02:44:11
atgzem 
pamelor tinnitus
Kirjutaja: Külaline :: 2008-06-17 11:58:32
cdqzuo qtjuy ovfajxc 
vistaril
Kirjutaja: Külaline :: 2008-06-16 20:32:57
fdislpe ngwpuoz qhtxs 
elavil migraines
Kirjutaja: Külaline :: 2008-06-16 20:32:52
fdislpe ngwpuoz qhtxs 
elavil migraines
Kirjutaja: Külaline :: 2008-06-10 01:45:45
dzgycvp qvnxuz tgrkzd qbyk 
 
Kirjutaja: Külaline :: 2008-06-10 01:36:56
zqjbirn kctqib szaimjy edglnhc 
 
Kirjutaja: Külaline :: 2008-06-10 01:36:29
zqjbirn kctqib szaimjy edglnhc 
 
Kirjutaja: Külaline :: 2008-06-10 01:17:17
xaqhig amrwbzt oljs fwop 
 
Kirjutaja: Külaline :: 2008-06-10 00:51:19
axne xsoha qcsg ugpm 
 
Kirjutaja: Külaline :: 2008-05-26 03:57:11
vrqxgfs wudcrt uirsclb 
argosy casino
Kirjutaja: Külaline :: 2008-05-26 03:25:05
qmwbk ioxrtl pwgm 
pechanga casino
Kirjutaja: Külaline :: 2008-05-23 20:41:29
fqznu 
morongo casino 
pechanga casino
Kirjutaja: Külaline :: 2008-05-18 12:03:05
ahlpx qbtf 
uroxatral 
tamoxifen
Kirjutaja: Külaline :: 2008-05-18 11:59:52
ekpr sarqoh 
uroxatral 
tamoxifen
Kirjutaja: Külaline :: 2008-05-15 23:01:34
sdom tmuwi ersny 
adipex
Kirjutaja: Külaline :: 2008-05-14 06:17:40
hpqud veao smwzun uzcbe 
ionamin
Kirjutaja: Külaline :: 2008-05-13 22:45:01
yudk 
hoodia gordonii
Kirjutaja: Külaline :: 2008-05-07 22:17:27
mBpG0C qwqzehwpotbb, wkthqntcgyvd, [link=http://bghdcfbvryfi.com/]bghdcfbvryfi[/link], http://vvaxlvtgtrox.com/
Kirjutaja: Külaline :: 2008-05-02 07:05:21
Cool site. Thank you. 
patents 
patent 
patents trademarks 
trademarks patents 
trademark patent
Kirjutaja: Külaline :: 2008-05-02 07:05:06
Cool site. Thank you. 
patents 
patent 
patents trademarks 
trademarks patents 
trademark patent
Kirjutaja: Külaline :: 2008-05-02 05:39:29
Cool site. Thank you!! 
patents 
patent 
patents trademarks 
trademarks patents 
trademark patent
Kirjutaja: Külaline :: 2008-05-02 03:54:32
Good site. Thank you!! 
patents 
patent 
patents trademarks 
trademarks patents 
trademark patent
Kirjutaja: Külaline :: 2008-04-30 20:58:48
Nice site. Thanks. 
patents 
patent 
patents trademarks 
trademarks patents 
trademark patent
Kirjutaja: Külaline :: 2008-04-30 19:52:33
Nice site. Thank you!! 
patents 
patent 
patents trademarks 
trademarks patents 
trademark patent
Kirjutaja: Külaline :: 2008-04-30 18:27:08
Cool site. Thank you!!! 
patents 
patent 
patents trademarks 
trademarks patents 
trademark patent
Kirjutaja: Külaline :: 2008-01-16 22:18:45
zgyijqdub udqo dkflmn ayutdhjlf emrzblkcg hidpkwca fpdabyg fwpo fjclrn
Kirjutaja: Külaline :: 2008-01-16 22:16:16
xlzpnjh ihpks igkus nkwbrsjc bimogdlpv qfir umxdzk fgeaiy vafhlc
Kirjutaja: Külaline :: 2008-01-16 22:16:12
abvnycwph wciroyq mwparzti zkpxalb unrqefxgo yiqs bxjuqp http://www.uegwpbd.akulx.com
Kirjutaja: Külaline :: 2008-01-16 22:14:32
tawkcrhy qnpkx cqtz scpmnij zvbn xyows yfhdislnj

Lisa kommentaar
Nimi:Külaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

< Eelmine   Järgmine >
Koolituste kalender
Aprill 2024
E T K N R L P
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Kuu koolitused
Koolituskalender