HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | KĂĽsitlus | Foorum
MenĂĽĂĽ
Avaleht
Foorum (48691)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7624 registreerunut
0 täna
0 see nädal
2 see kuu
Viimane: Krnd
Raamatupidamine võib omakapitali "ära süüa" PDF Prindi E-maili
esmaspäev, 23 jaanuar 2006 Allikas: Ă„ripäev
Viimati uuendatud ( esmaspäev, 23 jaanuar 2006 )
Möödunud aasta tõi endaga kaasa mitmeid olulisi muudatusi Raamatupidamise Toimkonna juhendites (RTJ), mille mõju võib emaettevõtte varade bilansilist väärtust ja omakapitali järsult vähendada.

Uuendatud RTJ 11 "Äriühendused ning tütar- ja sidusettevõtete kajastamine" sätestab muu hulgas uued mängureeglid tütar- ja sidusettevõtete kajastamisel. Varasemalt kajastati investeeringuid tütar- ja sidusettevõtetesse konsolideerimata aruannetes kapitaliosaluse meetodi alusel. Möödunud aasta 1. jaanuarist ja hiljem algavate majandusaastate puhul tuleb lähtuda uutest põhimõtetest ning silmas tuleb pidada seda, et konsolideerivatele ja konsolideeritud aruandeid mitte koostavatele ettevõtetele kehtivad erinevad reeglid.

Konsolideeriva emaettevõtte konsolideerimata aruannetes tuleb tütar- ja sidusettevõtteid kajastada kas soetusmaksumuses või õiglases väärtuses. Kuna osade ja aktsiate õiglase väärtuse leidmine on üldjuhul töömahukas ega pruugi tihtilugu usaldusväärset tulemust anda, peaks levinumaks arvestuspõhimõtteks kujunema investeeringute soetusmaksumuses kajastamine.

Konsolideeritud aruandeid mittekoostavad ettevõtted seisavad suurema valikuvabaduse ees. Tütar- ja sidusettevõtete kajastamisel võivad nad valida kapitaliosaluse meetodi, soetusmaksumuse ja õiglases väärtuses kajastamise vahel.

Investeeringute arvestuspõhimõtte valimisel tuleks silmas pidada, et valik võib kardinaalselt muuta investeeringu bilansilist maksumust ja seeläbi ettevõtte varade mahtu.

Aastaid kasumit teeninud tütarettevõtte bilansiline väärtus võib kapitaliosaluse meetodil arvestatuna kujuneda kümneid või isegi sadu kordi investeeringu soetusmaksumusest suuremaks.

Konsolideeritud aruandeid mittekoostavad emaettevõtted peavad arvestama ka sellega, et arvestuspõhimõtte valikust võib oleneda äriseadustikuga äriühingu omakapitalile kehtestatud nõuete täitmine.

Sellise ettevõtte varad ja omakapital, kelle varadest moodustavad peamise osa investeeringud teistesse ettevõtetesse, võivad kapitaliosaluse meetodi soetusmaksumuse vastu vahetamisel oluliselt väheneda.

Äriühingud, kes koostavad konsolideeritud aruande, lähtuvad äriseadustikus kehtestatud nõuetele vastavuse arvestamisel korrigeeritud konsolideerimata omakapitalist, mis leitakse sisuliselt kapitaliosaluse meetodi baasil (raamatupidamise seadus N 20 lg 3). Seetõttu ei oma tütar- ja sidusettevõtete arvestuspõhimõtte valik selliste ettevõtete puhul mõju äriseadustikust tulenevate nõuete täitmisele.

VALI SOBIV MEETOD
    Tütar- ja sidusettevõtete kajastamisel kasutatava meetodi valimisel peab äriühingu juhatus hindama
  • valitud meetodiga kaasnevat töömahtu - tavaliselt on lihtsaim kajastada investeeringuid soetusmaksumuses
  • arvestuspõhimõtte mõju finantsaruannetele - kasumlike investeeringute puhul annab soetusmaksumuses kajastamine investeeringule ĂĽldjuhul madalaima bilansilise väärtuse
  • valiku mõju äriseadustikuga kehtestatud omakapitali nõuete täitmisele - valitud arvestuspõhimõttest võib oleneda äriseadustiku nõuete täitmine või täitmata jäämine (konsolideeritud aruandeid mittekoostavate ettevõtete puhul)'


Allikas: Indrek Alliksaar
KPMG Baltics vannutatud audiitor

Lisa kommentaar
Nimi:Külaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

< Eelmine   Järgmine >
Koolituste kalender
Aprill 2024
E T K N R L P
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Kuu koolitused
Koolituskalender