HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | KĂĽsitlus | Foorum
MenĂĽĂĽ
Avaleht
Foorum (48691)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7624 registreerunut
0 täna
0 see nädal
2 see kuu
Viimane: Krnd
Aruannete esitamise aeg võib lüheneda PDF Prindi E-maili
esmaspäev, 28 november 2005 Allikas: Ă„ripäev
Alates eelmisest nädalast vaevad ettevõtlusorganisatsioonid justiitsministeeriumi ettepanekut tuua majandusaasta aruannete esitamise tähtaeg kuni kolme kuu võrra ettepoole.
Justiitsministeeriumis sündinud idee kohaselt võiks seadust muuta nii, et auditeerimist vajavad ettevõtted peaksid majandusaasta aruanded äriregistrile esitama 5 kuu jooksul alates aruannete kinnitamisest ja ülejäänud 3 kuu jooksul. Aruannete kinnitamise aega pole seaduses üheselt sätestatud.

Praegu tuleb ettevõtetel esitada majandusaasta aruanne kuue kuu jooksul pärast majandusaasta lõppu. 72 000 aruannet esitatakse äriregistrile paarinädalase aja jooksul juuni lõpus ja juuli alguses.

“Neid ei ole võimalik mõistliku aja jooksul avalikkusele elektrooniliselt kättesaadavaks teha,” põhjendab justiitsministeerium ettepanekut. “Majandusaasta aruande kuuekuuline esitamistähtaeg on pärit arvutite-eelsest ajajärgust, mil selle koostamine võttis rohkem aega.”

Pildi kujul saavad möödunud aasta aruanded kättesaadavaks septembris-oktoobris, statistiliselt töödelduna aga alles 2–4 kuud hiljem. Ministeeriumi hinnangul ei koorma aruandekohustuse hajutamine ja tähtaegade lühendamine ettevõtteid.

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja majanduspoliitika osakonna juhataja Reet Teder ütles reedel, et seisukoha kujundamiseks kogutakse parajasti ettevõtete arvamusi. Kahe päeva jooksul oli ettevõtete arvamusi kogunenud ligikaudu 30.


“Idee eesmärk on hea,” märkis Teder. “Kas hajutamise eesmärk selliste seadusemuudatustega ka täidetud saab, seda ei oska praegu öelda.”

Tederi hinnangul muudatus valdavat osa ettevõtteid ei mõjuta. “Kui, siis võib mõjutada kontserne, kus oodatakse tütarettevõtete aruannete kinnitamist.”

Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsiooni (EVEA) volikogu liige ja raamatupidamisteenuseid pakkuva ASi Kermon nõukogu esimees Kersti Kracht ütles, et praegusel kujul tekitab justiitsministeeriumi idee teenust pakkuvatele raamatupidajatele tohutu ülekoormuse.

Krachti sõnul sobiks kolme- ja viiekuuline tähtaeg vaid neile, kellel on ettevõttes oma raamatupidamine ja finantsarvestus. “Tavaelus tehakse auditeeritavate ettevõtete majandusaruanded 2–3 kuu jooksul ära ja siis alles ülejäänud,” rääkis Kracht töökorraldusest raamatupidamisettevõttes. “Astume sammu tagasi, kui ettevõtted peaksid jälle hakkama sekretär-raamatupidajaid palkama,” lisas ta.

Justiitsministeeriumi vabakutsete ja õigusregistrite talituse juhataja Viljar Peep tõdes, et seadus jõustuks alles 2007. aastal esitatavatele majandusaruannetele. “Mida selgem tähtaeg, seda parem,” kommenteeris Peep võimalust aruannete kinnitamist edasi lükates andmete avalikustamisega venitada.

Anne Oja
Anne.Oja@aripaev.ee

Lisa kommentaar
Nimi:Külaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

< Eelmine   Järgmine >
Koolituste kalender
Aprill 2024
E T K N R L P
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Kuu koolitused
Koolituskalender