HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | KĂĽsitlus | Foorum
MenĂĽĂĽ
Avaleht
Foorum (48690)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7624 registreerunut
0 täna
0 see nädal
2 see kuu
Viimane: Krnd
Oluline osalus väärtpaberituru seaduse kontekstis PDF Prindi E-maili
kolmapäev, 16 november 2005 Allikas: IMG Konsultant
Käesolev maksu-uudis on jätkuks varasematele IMG ülevaadetele olulistest osalustest. Seekord on tähelepanu all oluline osalus väärtpaberituru seaduse kontekstis.

Väärtpaberituru seaduses avab olulise osaluse mõiste § 9. Selle kohaselt on oluliseks osaluseks otsene või kaudne osalus äriühingu aktsia- või osakapitalis:
a) mis on vähemalt 10% äriühingu aktsia- või osakapitalist, seda väljendavatest kõigist õigustest või kõigist häältest äriühingus; või
b) mis võimaldab olulise mõju äriühingu juhtorganite üle.

Oluline osalus võib olla otsene või kaudne. Otsene oluline osalus tähendab olukorda, kus isik omab või teostab seda isiklikult. Kaudne oluline osalus avaldub juhtudel, kui:
a) seda omab või teostab isik koos ühe või mitme kontrollitava äriühinguga;
b) seda omab või teostab üks või mitu isiku kontrollitavat äriühingut;
c) seda omab või teostab isik või tema kontrollitav äriühing kokkuleppel kolmanda isikuga;
d) sellest tulenev hääleõigus loetakse isikule kuuluvaks.

Olulise osaluse mõiste omab tähtsust eelkõige Eesti või muu Euroopa majandusühenduse lepinguriigi (EEA) börsil kauplemisele võetud aktsiaid emiteerinud Eestis registreeritud aktsiaseltsides (edaspidi ”aktsiaselts”) osaluse omandamise ja võõrandamise puhul.

Vastavalt väärtpaberituru seaduse § 185 igaüks, kes kas otseselt või kaudselt, isiklikult või koos kooskõlastatult tegutsevate isikutega omandab aktsiaseltsis olulise osaluse ning sellega või selle järel omandab või suurendab talle kuuluvate häälte arvu üle 1/10, 1/5, 1/3, 1/2 või 2/3 kõigist nimetatud aktsiaseltsi emiteeritud aktsiatega esindatud häältest, peab talle kuuluvate häälte arvust teatama viivitamata, kuid mitte hiljem kui nelja tööpäeva jooksul sellele aktsiaseltsile, samuti selle riigi väärtpaberiturujärelevalve asutusele, kus aktsiaselts on asutatud või registreeritud. Teatamiskohustus kaasneb ka häälte arvu langemisel alla mõne eelpool nimetatud määra.

Väärtpaberituru seaduse mõttes on olulise osaluse mõiste oluline ka investeerimisühingu puhul. Näiteks tuleb investeerimisteenuse osutamiseks tegevusloa saamiseks esitada seaduses ettenähtud andmed investeerimisühingus olulist osalust omavate aktsionäride kohta. Väärtpaberituru seaduse § 72 kohaselt võib investeerimisühingus olulist osalust omada igaüks, kes on võimeline tagama investeerimisühingu kindla ja usaldusväärse juhtimise ning kelle omanike struktuur ja ärisidemed nende olemasolu korral on läbipaistvad ega takista tõhusa järelevalve teostamist ning kelle kohta ei ole tema päritoluriigi õigusaktide kohaselt inspektsioonil teabe saamine takistatud.

Isik, kes kavatseb omandada investeerimisühingus olulist osalust või suurendada osalust üle 20, 33 või 50 protsendi investeerimisühingu aktsiakapitalist või aktsiatega esindatud häälte arvust või teha tehingu, mille tulemusel investeerimisühing muutuks tema kontrollitavaks äriühinguks, peab oma sellisest kavatsusest teavitama eelnevalt Finantsinspektsiooni ja esitama rea seaduses ettenähtud dokumente. Teavitamiskohustus kaasneb ka osaluse muutumise korral, mille tagajärjel isik kaotab olulise osaluse investeerimisühingus või vähendab oma osalust alla mõne eeltoodud määra.

Olulise osalusega seondub ka kliendi teavitamise kohustus. Nimelt on investeerimisühing kliendi nõudmisel kohustatud andma talle teavet investeerimisühingus olulist osalust omavate aktsionäride ja nende osaluse suuruse kohta investeerimisühingu aktsiakapitalis.

Vaata olulise osaluse kohta ka 16.09.05 ja 27.10.05 maksu-uudiseid.

Olavi Jänes
vanemjurist

IMG Konsultant AS
Rävala pst 5
10143 Tallinn
Tel 646 2050
www.img.ee

Lisa kommentaar
Nimi:Külaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

< Eelmine   Järgmine >
Koolituste kalender
Aprill 2024
E T K N R L P
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Kuu koolitused
Koolituskalender