HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
Menüü
Avaleht
Foorum (48691)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7624 registreerunut
0 täna
0 see nädal
2 see kuu
Viimane: Krnd
Seadus dokumendi liike ei nimeta PDF Prindi E-maili
esmaspäev, 24 oktoober 2005 Allikas: Äripäev
Milliste dokumentidega peab lapsevanem (isa) oma vanemlikke õigusi töökohal tõendama, et saada lisapuhkust lapsepäevade näol ehk kas vanemal (isal) on kohustus esitada tööandjale lapse sünnitunnistus? Millega tõendab isa oma isadust enne lapse sündi, kui ta tahab kohe sünnihetkest seda puhkust kasutama hakata?
Puhkuseseadus § 30 alusel täiendava tasulise lapsepuhkuse saamiseks peab lapsevanem tööandjale esitama tõendid, mis kinnitavad õigust lapsepuhkuse saamiseks. Seadus ei nimeta dokumentide liike. Üldjuhul on tõendiks lapse sünnitunnistus. Kuid isal on õigus saada täiendavat lapsepuhkust 14 kalendripäeva ka ema rasedus- ja sünnituspuhkuse ajal või kahe kuu jooksul pärast lapse sündi, mil lapse sünnitunnistust ei ole välja antud. Sel juhul võiks isa esitada tööandjale abielutunnistuse ja emale väljastatud sünnituslehe koopia või arstitõendi, millest nähtub abikaasa rasedus- ja sünnituspuhkusel viibimine või lapse sünnitamine.

Haigusraha saab haiguslehe lõpuni
Kas nädalavahetus läheb haiguspäevade sisse, kui inimene on haige neljapäev-reede ja tuleb esmaspäeval tööle?

Haigushüvitist on töötajal ­õigus saada kuni haigus­lehel märgitud töövõime taastumise perioodini, st haiguslehel märgitud kuupäevani.

Palgata puhkus ei ole piiratud
Kui palju võib töötaja palgata puhkust võtta ja kas tööandja peab sel ajal tasuma töötaja eest ka sotsiaalmaksu?

Töötajale võib tema soovil anda palgata puhkust poolte kokkuleppega määratud ajaks ja seaduseandja ei ole selliselt antava palgata puhkuse täht­aega piiranud.

Seaduses ettenähtud juhtudel on tööandja kohustatud andma töötajale töötaja soovil palgata puhkust. Nii on tööandja kohustatud töötaja soovil andma 14 kalendripäeva tööaasta kestel täiendavat palgata lapsepuhkust kuni 14aastast last kasvatavale vanemale või hooldajale, samuti kuni 18aastast puudega last kasvatavale vanemale või hooldajale. Samuti on tööandja kohustatud töötaja soovil andma õppeasutuse teatise alusel selles näidatud ajaks palgata puhkust töötajale gümnaasiumi riigieksamite ning kutseõppeasutuse, rakendusliku kõrgkooli või ülikooli sisseastumiseksamite sooritamiseks. Samuti on tööandja kohustatud andma palgata puhkust kuni 7 kalendripäeva tasemekoolituses osalemiseks täiskasvanute koolituse seaduse alusel.

Juhul, kui tööandja annab töötajale palgata puhkust muul alusel kui poolte kokkuleppel, siis sotsiaalmaksu töötaja puhkusel oldud aja eest maksma ei pea.

Siiri Schneider
vandeadvokaat

Lisa kommentaar
Nimi:Külaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

< Eelmine   Järgmine >
Koolituste kalender
Aprill 2024
E T K N R L P
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Kuu koolitused
Koolituskalender