HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | KĂĽsitlus | Foorum
MenĂĽĂĽ
Avaleht
Foorum (48691)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7624 registreerunut
0 täna
0 see nädal
2 see kuu
Viimane: Krnd
EML on mõjutanud maksuametit 10 aastat Eesti maksumaksjate liikumist PDF Prindi E-maili
pühapäev, 02 oktoober 2005 Allikas: Eesti Maksumaksjate Liit
30. septembril täitus 10. tegevusaasta Eesti ühel tegusamal ja arvukamal mittetulundusühendusel – Maksumaksjate liidul, mis on suutnud muuta maksuametit.
„Maksumaksjate ja maksuhalduri õiguste ja kohustuste tasakaalustamine ei tule niisama iseenesest, seda peab tagant tõukama mingi jõud,“ kirjutas 1995. a ettevõtluskonsultant Olavi Kärsna. „Mida tugevam ja organiseeritum see jõud on, seda soodsam on tulemus maksumaksjale. Riik on niikuinii palju soodsamas olukorras kui mistahes selle kodanikest moodustatud organisatsioon, seepärast peab arvestatava tulemuse saavutamiseks ühendusel olema nii kvantiteeti kui ka kvaliteeti.“
Kümne aasta järel pole liidu eesmärgid oma aktuaalsust kaotanud. Ja kui maksumaksjate liikumise põhjustas vajadus luua efektiivne kaitsesüsteem maksuhalduri ebakompetentsuse, omavoli ja ülekohtu vastu, siis täna möönavad maksuametnikud ise, et tänu EMLi – eriti Enn Roose – torkimistele on maksuamet väga palju arenenud ja õppinud – seadusi sügavuti lugema ja oma seisukohti põhjendama.
„Oma kogemustele tuginedes kahtlen, kas Maksumaksjate liiduta või temaga seotud ja seotud olnud isikuteta oleks maksuadministratsioon oma haldussuutlikkusega tänasel tasemel,“ märgib Lääne maksu- ja tollikeskuse juhataja asetäitja Eerik Ojakäär. Tema sõnul on maksuametnikud samas seadnud või seadmas ennast maksumaksjate teenindaja, so sisuliselt EMLiga samasse rolli.
EML on suutnud end teha nähtavaks, kuuldavaks ja arvestatavaks, kuigi algusaastatest meenuvad asjaosalistele esmalt liidu käremeelsed maksupoliitilised väljaastumised ja terav vastandumine maksuametile, mis omaenda tekkeraskustes avaldas maksumaksjatele üha tugevamat survet.
„1990ndate keskel oli maksukriitika üsna uus asi ja seepärast ärritas liidu tegevus riigitegelasi ehk rohkemgi kui praegu. Mõnedki vastse liidu toona tõstatatud teemad olid sellised, mille kohta praegu kehitaks õlgu,“ möönab Äripäeva uudistetoimetaja, ainsa ajakirjanikuna liidu asutamiskoosolekul viibinud Kadi Heinsalu.
Kui 1990ndatel sai EML tunda Riigikogu, rahandusministeeriumi ja maksuameti soovimatust temaga tegemist teha, siis praegu on liit sel suunal saavutanud konstruktiivse püsisuhte. Rahandusminister Aivar Sõerd märgib: „Tegemist on organisatsiooniga, kelle arvamusel on kaalu, mistõttu ma tunnen meelsasti huvi liidu seisukohtade vastu enne oluliste maksupoliitiliste otsuste tegemist“.
Tänast maksuhaldurit ei anna toonasega enam võrreldagi, samuti on muutunud maksumaksjate suhtumine ja nii amet kui ka rahandusministeerium peavad EMLi arvestatavaks koostööpartneriks. „Maksumaksjate liit on oma tegevusaastate jooksul olnud Maksu- ja tolliametile koostööpartneriks, kes on hoolikalt jälginud kõiki maksuhalduri toimetusi ja tegemisi ning andnud tagasisidet nii heas kui ka halvas,“ kinnitab MTA peadirektori asetäitja teeninduse alal Avo Rõõmussaar. „Oluline on siinjuures, et EML ei ole kunagi olnud passiivne partner, vaid on aktiivselt Eesti maksumaksjate huve esindanud. Olgu selleks siis seadusandluses tehtavad muudatused, klientide koolitamine või maksupettuste vastu võitlemine.“
Ka rahandusminister, maksuameti endine peadirektor Aivar Sõerd on positiivselt meelestatud: „Kunagisest protestimeelsest ja end riigile vastandanud väikeorganisatsioonist on kasvanud välja ligi kahe ja poole tuhande liikmega tõsine arvamusliider ning koostööpartner Eesti maksunduses.“ Tema hinnangul on liit oma kümne tegevusaasta jooksul aidanud oluliselt kaasa maksuõiguse arengule ja maksundusalaste teadmiste levitamisele.
Oma 10. tegevusaastat tähistab EML 29. ja 30. septembril maksukonverentsiga „Aktuaalsed maksuprobleemid. Kavandatavad muudatused. Arengud Euroopa Liidus” Tallinnas Sakala keskuses.

Info:
EMLi tegevjuht
Ă•nneli Varend (tel 626 4191)

Lisa kommentaar
Nimi:Külaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

< Eelmine   Järgmine >
Koolituste kalender
Aprill 2024
E T K N R L P
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Kuu koolitused
Koolituskalender