HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
Menüü
Avaleht
Foorum (48690)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7624 registreerunut
0 täna
0 see nädal
2 see kuu
Viimane: Krnd
Olulised osalused äriühingus: 10 % ja 20% PDF Prindi E-maili
pühapäev, 18 september 2005 Allikas: IMG Konsultant
Erinevatest õigusaktidest tulenevad mitmesugused äriühingu osaluse suurused, millel on oluline tähendus maksustamisel, raamatupidamises või aktsionäri-osaniku õigustes. Seekord vaatame osalusi 10% ja 20%.

10%
Tulumaksuseaduse kohaselt on isikud omavahel seotud, kui füüsilisele või juriidilisele isikule kuulub üle 10% juriidilise isiku aktsia- või osakapitalist, häälte koguarvust või õigusest juriidilise isiku kasumile. Selline seotus annab maksuhaldurile võimaluse maksustata Eesti äriühingust siirdehinnaga füüsilisele isikule või mitteresidendile antud kasumit. Samuti on eriregulatsioon füüsilisest isikust ettevõtja ja seotud isikute vahelistele tehingutele ning seotud isikuga tehtud väärtpaberitehingu kahjule.

Teiseks, 10% osaluse künnis on oluline, kui mitteresident saab kasu äriühingu võõrandamisest. Nimelt, kui mitteresident võõrandab vähemalt 10%-list osalust äriühingust, kelle varast 75% moodustasid Eestis asuvad kinnisasjad või ehitised kui vallasasjad, maksustatakse kasu tulumaksuga Eestis.

Veel sätestab tulumaksuseadus vähemalt 10% suuruse osaluse nõude selleks, et madala maksumääraga territooriumil asuva juriidilise isiku tulu saaks omistada residendist füüsilisele isikule.

Äriseadustikust tulenevalt märgib vähemalt 10% osalus piiri, millest alates on osanikel ja aktsionäridel mitmed täiendavad õigused. Näiteks saab sellise osaluse korral osanik nõuda juhatuselt osanike koosoleku kokkukutsumist ja aktsionär vastavalt aktsionäride üldkoosoleku kokkukutsumist. Nimetatud osalus annab õiguse nõuda osaühingu juhatuse liikme või aktsiaseltsi nõukogu liikme tagasikutsumist ning osaühingu või aktsiaseltsi likvideerimisel likvideerija määramist. Samuti annab vähemalt 10% suuruse osalus õiguse nõuda osaühingu või aktsiaseltsi erikontrolli läbiviimist. Aktsiaseltsis annab vähemalt 10% suurune osalus õiguse nõuda üldkoosoleku päevakorda täiendava küsimuse lisamist ning nõuda üldkoosoleku protokolli notariaalset tõestamist ja nõukogu koosoleku kokkukutsumist. Üle 10% suurune osalus aga ei võimalda ilma selle osaniku või aktsionäri nõusolekuta teha toiminguid, milleks on äriseadustikus nõutud vähemalt 9/10 suurune osalus. Koos majandusaasta aruandega tuleb esitada aktsionäride nimekiri, kellel on üle 10% hääleõigusest aktsiaseltsis.


20%
Tulumaksuseadusest tulenevalt on 20% suuruse osaluse omamine oluline juriidilisest isikust aktsionäridele ja osanikele, kelle puhul muidu tekib dividendide topeltmaksustamine. Kui juriidilisest isikust dividendide saajale kuulub dividendide väljamaksmise ajal vähemalt 20% dividende maksnud äriühingu aktsiatest, osadest või häältest ja dividendide aluseks olevalt kasumiosalt või dividendilt on teine äriühing Eestis või välisriigis maksnud tulumaksu, rakendub vabastusmeetod ning laekunud summas dividendide edasimaksmisel tulumaksukohustust ei teki. Arvestada tasub, et alates 1. jaanuarist 2007 on osaluse piirmäär 15% ja 1. jaanuarist 2009 vaid 10%.

Raamatupidamise seisukohalt eeldatakse olulist mõju äriühingus, milles omatakse üle 20% suurust osalust ning seega loetakse seda sidusettevõtteks. Sidusettevõtteid tuleb reeglina kajastada kapitalisosaluse meetodil.


Alari Ossa
Maksukonsultant

Ranno Tingas
Vanemjurist

IMG Konsultant AS
Rävala pst 5
10143 Tallinn
Tel 646 2050
Faks 646 1153
www.img.ee

Lisa kommentaar
Nimi:Külaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

< Eelmine   Järgmine >
Koolituste kalender
Aprill 2024
E T K N R L P
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Kuu koolitused
Koolituskalender