HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | Küsitlus | Foorum
Menüü
Avaleht
Foorum (48691)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7624 registreerunut
0 täna
0 see nädal
2 see kuu
Viimane: Krnd
Vabariigi Valitsus kiitis heaks eurole ülemineku plaani esimese versiooni PDF Prindi E-maili
reede, 02 september 2005 Allikas: Rahandusministeerium
Vabariigi Valitsus kiitis täna heaks riikliku eurole ülemineku plaani esimese versiooni, mis on aluseks euro kasutuselevõtu ettevalmistuste tegemiseks. Eurorahale ülemineku plaan valmis Rahandusministeeriumi, Eesti Panga ja mitmete teiste riigiasutuste koostöös. Samuti konsulteeriti krediidiasutuste, tarbijakaitse ning ettevõtjaid esindavate organisatsioonidega.
Rahandusminister Aivar Sõerdi sõnul võetakse plaani kohaselt euro kasutusele nii kontorahas, raamatupidamises kui ka lepingulistes suhetes 2007. aasta 1. jaanuari keskööst. Sõerd lisas, et sellest hetkest alates on kahe nädala jooksul võimalik lisaks eurodele sularahas tasuda ka kroonides.

Euro sularaha lastakse ringlusse ja kroonid kõrvaldatakse käibelt nii pangakontorite, sularahaautomaatide kui ka jaekaubanduse kaudu. Eesti Panga president Andres Lipstoki kinnitusel vahetavad krediidasutused vähemalt 6 kuud pärast üleminekupäeva kroone eurodeks keskkursiga ja ilma teenustasudeta, et tagada sujuv üleminek kroonilt eurole. Lipstok lisas, et peale seda vahetab Eesti Pank kroone eurodeks keskkursiga ja teenustasuta tähtajatult.

Andmaks inimestele aega harjuda euro kui rahaühikuga ning vältimaks maksevahendi vahetusega seotud muutusest tekkida võivaid väärarusaame, kohustab riik kaupmehi kuus kuud enne ja pärast üleminekupäeva avaldama hindu lisaks kroonidele paralleelselt ka eurodes.

Rahandusminister Sõerdi sõnul soovib riik vähendada survet hinnatõusule, mistõttu näitab riik kaupmeestele eeskuju ja ümardab maksude ja riigilõivude kroonisummad eurodesse maksumaksjale soodsamas suunas. Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi eestvedamisel jälgitakse regulaarselt hinnataseme muutusi enne ja pärast euro kasutuselevõttu, hinnavõrdlustest teavitatakse ka avalikkust.

1. jaanuaril 2007 eurole ülemineku eelduseks on, et Eesti suudab täita kõik majandus- ja õigusalased nõuded, mis esitatakse euroalaga liituda soovivatele riikidele. Kiire kütusehindade tõus maailmaturul on muutnud hinnastabiilsuse kriteeriumi täitmise pingeliseks. Hetkel käivad läbirääkimised Euroopa Komisjoniga ka Eesti seadusandluse õigusliku ühildumise tagamiseks.

Üleminekuplaani täpsustatakse ja täiendatakse edasise töö käigus koos kõigi osapooltega, et Eesti oleks valmis euro kasutuselevõtuks 1. jaanuaril 2007.

Edaspidi esitab rahandusminister valitsuskabinetile ülevaate euroettevalmistustest kord kvartalis.

Eurole ülemineku plaaniga on võimalik tutvuda Rahandusministeeriumi kodulehel http://www.fin.ee/index.php?id=13324 ja Eesti Panga kodulehel.


Lisainfo:

Veiko Valkiainen
Kommunikatsiooniosakond
Rahandusministeerium
Tel: 6 11 30 94
E-post: veiko.valkiainen@fin.ee

Silver Vohu
Avalike suhete büroo
Eesti Pank
Tel: 66 80 965
E-post: silver.vohu@epbe.ee


Allikas: www.fin.ee

Lisa kommentaar
Nimi:Külaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

< Eelmine   Järgmine >
Koolituste kalender
Aprill 2024
E T K N R L P
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Kuu koolitused
Koolituskalender