HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | KĂĽsitlus | Foorum
MenĂĽĂĽ
Avaleht
Foorum (48691)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7624 registreerunut
0 täna
0 see nädal
2 see kuu
Viimane: Krnd
Äriregistri avastamata võimalus PDF Prindi E-maili
esmaspäev, 27 juuni 2005 Allikas: Ă„ripäev
Ettevõtjad saavad äriregistrile juba kolmandat aastat oma majandusaasta aruandeid esitada elektroonilisel kujul. Seda võimalust aga kasutavad seni vaid väga vähesed ettevõtjad.
Unarusse jäänud võimalus ise on lihtne, sarnanedes maksuametile tulumaksu interneti teel deklareerimisega. Samamoodi saab ettevõtja oma firma majandusaruande saata ka internetipanga või ID-kaardi abil autentides.
Tallinna linnakohtu registriosakonna juhataja Neeme Laane sõnul kasutab majandusaasta aruande elektroonilise esitamise võimalust üliväike osa ettevõtjatest.

Eelmisel aastal esitas Laane juhitavale osakonnale, kellele lisaks Tallinna ettevõtjatele peavad oma aastaaruanded esitama veel ka Harju-, Hiiu-, Järva-, Lääne- ja Raplamaa ettevõtjad, oma aruanded interneti teel vaid 500 ettevõtet. Kokku aga on selles piirkonnas ligikaudu 50 000 ettevõtet, kel kohustus aruanne esitada.

Paremini ei lähe ka sel aastal – elektrooniliselt on praeguseks aruandeid Tallinna piirkonnas äriregistrisse saabunud vaid 130. “Arvatavasti kasutatakse teistes Eesti piirkondades seda võimalust veelgi vähem kui siin,” ütleb Laane.

Ajavõit, mille aruannete elektrooniline esitamine äriregistrile ja ka registri kasutajatele annaks, oleks aga üüratu. Praegu kulub Tallinnas neli-viis kuud aega, et ettevõtjate äriregistrisse saadetud või toodud paberkandjal aruanded päevikus registreerida, tembeldada, skaneerida ja internetis kättesaadavaks teha. Kui aruanded jõuaksid registrisse elektroonilisi kanaleid pidi, saaks kõik huvilised neid lugeda juba kolm päeva pärast saabumist.

Süsteem ise on täiesti korralik, kuid kasutajaid on tõesti vähe.
Kristi Uibo, justiitsministeeriumi vabakutsete ja õigusregistrite talituse nõunik Miks siis sellist lihtsat ja mugavat võimalust vaid vähesed kasutavad? “Reklaami ja teavitust on olnud liiga vähe,” arvab Neeme Laane. Justiitsministeeriumi vabakutsete ja õigusregistrite talituse nõunik Kristi Uibo aga sõnab, et ettevõtjaid on alati enne majandusaasta aruannete esitamise tähtaega teavitatud ka selle elektroonilisest esitamise võimalusest. “Süsteem ise on täiesti korralik, kuid kasutajaid on tõesti vähe,” ütleb Uibo. “Tegelikult esitavad mõned ettevõtted isegi veel trükimasinal trükitud aruandeid.”

Äripäeva Kirjastus saatis sel aastal eelmise majandusaasta aruande äriregistrile elektrooniliselt. “Läks tõesti kiiresti ja üllatavalt lihtsalt,” ütleb Äripäeva Kirjastuse finantsdirektor Toomas Truuverk. “Autoriseerid ennast internetipangas ära, sisened keskkonda, vaatad üle ettevõtte kohta süsteemis olevad andmed ja lisad aastaaruande faili nagu e-kirjale manuse.”

Ära jäi 26-leheküljelise dokumendi väljatrükkimine, juhatuse esimees ei pidanud kõiki selle lehekülgi ükshaaval allkirjastama ning pearaamatupidajal polnud vaja registrikeskusesse aruandega kohale minna ja neljandale korrusele ronida.


Kristina Traks
Kristina.Traks@aripaev.ee

Lisa kommentaar
Nimi:Külaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

< Eelmine   Järgmine >
Koolituste kalender
Aprill 2024
E T K N R L P
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Kuu koolitused
Koolituskalender