HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | KĂĽsitlus | Foorum
MenĂĽĂĽ
Avaleht
Foorum (48691)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7624 registreerunut
0 täna
0 see nädal
2 see kuu
Viimane: Krnd
Ilmus kogumik „Hea raamatupidamistava 2005” PDF Prindi E-maili
esmaspäev, 27 juuni 2005
Raamatupidamise Toimkond avaldas koostöös kirjastusega “Külim” kogumiku „Hea raamatupidamistava 2005“. Kogumiku eesmärgiks on aidata Eesti ettevõtjaid aruannete koostamisel ning lihtsustada aruannete kooskõlla viimist finantsaruandluse rahvusvaheliste standarditega.
Raamatupidamise Toimkonna poolt välja antud kogumik „Hea raamatupidamistava 2005“ sisaldab ilmumise hetkel jõus olevat raamatupidamise seadust, ülevaadet kehtivatest rahvusvahelistest standarditest, kõiki kehtivaid Raamatupidamise Toimkonna juhendeid ja riigi raamatupidamise üldeeskirja. Kogumikus on ära toodud ka Toimkonna esimehe poolt koostatud ülevaade põhilistest 2005.a. kehtima hakanud muudatustest raamatupidamise seaduses ja toimkonna juhendites.
Vastavalt 2003. aastal kehtima hakanud raamatupidamise seadusele tohivad kõik Eesti ettevõtted valida, kas koostada oma aruandeid kooskõlas rahvusvaheliste finantsaruandluse standarditega (IFRS) või Eesti hea raamatupidamistavaga. Eesti hea raamatupidamistava, mis on sätestatud raamatupidamise seaduses, Raamatupidamise Toimkonna juhendites (RTJ) ja riigi raamatupidamise üldeeskirjas, tugineb samuti rahvusvahelistel standarditel, olles sisuliselt pisut lihtsustatud variant IFRSist.
Eesti hea raamatupidamistava eesmärgiks on võimaldada eelkõige väiksematel ja keskmise suurusega ettevõtetel koostada mõistlike kulutustega IFRSi põhimõtetel tuginevaid aruandeid. Seega – koos rahvusvaheliste standardite arenguga tuleb paratamatult edasi arendada ka Eesti head raamatupidamistava.
Alates 2003. aasta lõpust on Londonis tegutsev Rahvusvaheliste Raamatupidamisstandardite Nõukogu (International Accounting Standards Board - IASB) muutnud ligi 20 olemasolevat ja võtnud vastu 5 uut rahvusvahelist finantsaruandluse standardit. Valdav osa nendest muudatustest hakkasid kehtima 1.01.2005 ja hiljem algavatele majandusaastatele. Seoses sellega osutus möödapääsmatuks ka muudatuste tegemine raamatupidamise seadusesse ja Raamatupidamise Toimkonna juhenditesse.
Tehtud muudatused puudutavad erinevaid valdkondi – näiteks konsolideeritud aruannete koostamist (senisest rohkem ettevõtteid peab hakkama koostama konsolideeritud aruandeid), firmaväärtuse arvestust (firmaväärtust enam ei amortiseerita), bilansi- ja kasumiaruande skeeme jne. Mitmetel muudatustel on oluline mõju mitte üksnes sellele, kuidas aruanded “välja näevad”, vaid ka ettevõtete kasumile, omakapitalile ja muudele finantsnäitajatele. Sarnaselt uutele rahvusvahelistele standarditele hakkavad ka muudetud seadus ja juhendid kehtima 1.01.2005 ja hiljem algavatele majandusaastatele.

Ago Vilu
Raamatupidamise Toimkonna esimees
www.easb.ee

Lisa kommentaar
Nimi:Külaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

< Eelmine   Järgmine >
Koolituste kalender
Aprill 2024
E T K N R L P
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Kuu koolitused
Koolituskalender