HV
Finance.ee
Avaleht | Kontakt | KĂĽsitlus | Foorum
MenĂĽĂĽ
Avaleht
Foorum (48691)
Koolituskalender (0)
Uudised
Viited seadustele
Otsi
Registreeru
Kasutajad
7624 registreerunut
0 täna
0 see nädal
2 see kuu
Viimane: Krnd
Maksuamet – kust tuul, sealt meel PDF Prindi E-maili
esmaspäev, 18 aprill 2005 Allikas: Ă„ripäev
Tänane Äripäev kirjutab, et mõned Hansapanga aktsionärid, nende seas Jüri Mõis, Endel Siff, Rain Lõhmus, Andres Kõljalg ja Anne Mallene, tõstsid pärast Swedbanki ülevõtmispakkumist endale kuuluvad Hansapanga aktsiad oma firmadesse ja need müüsid aktsiad Swedbankile.
Äripäeva meelest peab maksuamet Hansapanga aktsiate võõrandamise puhul käituma samamoodi nagu kaks aastat tagasi metsatööstusettevõtte Sylvesteri aktsiate võõrandamise puhul – siis maksuamet ei maksustanud ettevõtte omanike Stora Ensole müüdud aktsiatelt saadud ja ettevõtlusse edasi suunatud tulu.

Oluline on, et sarnaselt Sylvesteriga käsitleks maksuamet teisigi taolisi juhtumeid, rõhutasime juhtkirjas oktoobris 2003, mil tuli ilmsiks Sylvesteri omanike maksude optimeerimise skeem, mida siis aktsepteeris ka maksuamet.

Maksuametis puhub täna tuul teisest suunast. Juriidilise osakonna juhataja Maret Ambur ütles 31. märtsi Äripäevas, et Hansapanga endistel eraisikust aktsionäridel tulumaksust pääsu pole: ka mitterahalise sissemakse tegemine äriühingusse ei vabasta tulumaksu­kohustusest, kui väärtpaberite võõrandamise eesmärk on maksu vältida.

Toimetus ei näe vahet Sylvesteri ja Hansapanga juhtumil. Sylvesteri omanikud kavandasid pikalt oma skeemi ette ja asutasid pool aastat enne müügi­tehingut investeerimisfirmad, kuhu suunata aktsiate müügitulu. Kõike seda tegid nad maksuametiga konsulteerides. Swedbanki ülevõtmispakkumine Hansapanga aktsionäridele tuli pigem ootamatult, aktsiate müük oli sisuliselt pealesunnitud tehing ning ajal, mida aktsionärid samuti valida ei saanud.

Nii Sylvesteri kui ka praeguse juhtumi ajal kehtib täpselt sama põhimõte – tulu maksustatakse hetkel, mil see võetakse ettevõtlusest välja. Seega ei saa ka seaduse poole pealt Hansapanga endistele aktsionäridelt sama tegutsemisskeemi kasutamist ette heita.

Meie väitele räägivad vastu mitu seika. Kõik Hansapanga endised aktsionärid kirjeldatud skeemi ei kasutanud. Näiteks Tiina Mõis, Heldur Meerits ja Indrek Neivelt müüsid aktsiad eraisikutena ja maksavad tulult ka makse.

Järgmisel aastal oma firmadest raha välja võttes maksab nimetatud viisik riigile protsendi võrra väiksemat tulumaksu, mis mitmemiljonilise kasu puhul pole väike summa.

Pidevalt raha edasi investeerides pääseb tulumaksu maksmisest. Ent kui näiteks investeeringud läbi mitme firma jõuavad mingil hetkel offshore-firmasse, ei näe Eesti riik makse enam ka siis, kui omanik sealt raha oma tarbeks välja võtab.

Võimalik, et maksuamet üritab ennetada sellise stsenaariumi käivitumist. Maksuamet saab toetuda maksukorralduse seaduse paragrahvile 84, mis võimaldab tõlgendada tehinguid vastavalt nende tegelikule sisule, kui ilmneb, et tehingute ainus eesmärk oli maksudest kõrvale hoida (vt ka kommentaare kõrval­leheküljel).

Toimetuse meelest pole maksu­ametil alust väita, et tegemist on maksudest kõrvalehoidmisega. Hetkel paistab viisiku tegevus maksude ajatamisena, mida seadus võimaldab, ja ajapikendusena endale, et leida Hansapanga asemele samaväärne sihtkoht, millesse investeerida.

Loe ka
Hansapanga aktsionärid ajatasid tulumaksu maksmise
Kas aktsiaid firmasse tõstes peab maksma tulumaksu?
Maksuameti meelemuutuse peamine põhjus võib olla riigi suur ootus – Hansapanga aktsiate müügilt loodeti saada riigikassasse erakorralist maksu­tulu, see kipub nüüd osa endiste pangaaktsionäride pärast luhtuma. Riigikassa täitmine ei tohi sõltuda sellest, kuidas maksuamet parasjagu mingit maksu­küsimust tõlgendab.

Ja aktsionäride võrdsest kohtlemisest ei ole me veel rääkinudki – välisfondid lahkuvad Hansapangast miljonitega, millelt Eesti makse ei näe.

Lisa kommentaar
Nimi:Külaline
BBCode:Web AddressEmail AddressBold TextItalic TextUnderlined TextQuoteCodeOpen ListList ItemClose List
Kommentaar:



Powered by AkoComment 2.0!

< Eelmine   Järgmine >
Koolituste kalender
Aprill 2024
E T K N R L P
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Kuu koolitused
Koolituskalender